De gipskamer

 

  Algemeen
 De gipskamer is het werkterrein van de gipsverbandmeester. Hier behandelt hij/zij alle patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, alsook gewrichtsbanden en kapsels. Het doel (resultaat) van de behandeling probeert de gipsverbandmeester te bereiken door het toepassen van verschillende technieken, zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten en technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden. 

  Soorten behandelingen

Het is natuurlijk niet zo dat patiënten alleen voor botbreuken naar een gipskamer wordt gestuurd. Hier vinden ook andere soms zeer ingewikkelde behandelingen plaats. Bij rugaandoeningen worden vaak 'vaste' of afneembare kunststof corsetten gemaakt. Aandoeningen of letsel aan pezen of banden worden dikwijls behandeld met 'vaste' of beweegbare kunststof spalken. In sommige gevallen wordt er direct naar een beenamputatie een noodprothese aangelegd.

Ook wordt er door de gipsverbandmeester soms gewerkt met tape en bandages. Denk hierbij vooral aan letsels aan enkelbanden, breuken van sleutelbeen en ribben, letsels van achillespezen en banden van duim, vingers en pols. Tevens wordt er, als vervolgbehandeling bij breuken, gewerkt met zelfgemaakte braces (afneembare drukkokers om armen of benen, om het gebroken bot te ondersteunen en op zijn plaats te houden). 

  Locatie gipskamer
De gipskamer van MMC is gelegen op locatie Veldhoven en is geopend op alle polidagen van 08.00 tot 17.00 uur. Hierin worden alle werkzaamheden verricht voor alle verwijzende medisch specialisten en hulpvragende afdelingen binnen het ziekenhuis.

Naar boven

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek chirurgie
(040) 888 85 50

Online afspraak maken
Maak een afspraak

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving