De gipskamer

 

  Algemeen
 

Gipshand

De gipskamer is het werkterrein van de gipsverbandmeester. Hier behandelt hij/zij alle patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, alsook gewrichtsbanden en kapsels. Het doel (resultaat) van de behandeling probeert de gipsverbandmeester te bereiken door het toepassen van verschillende technieken, zoals beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten en technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden. 

  De behandeling

Gipsmeester

Om voor een behandeling op de gipskamer terecht te komen, zijn er een aantal situaties te bedenken. U breekt bijvoorbeeld door een ongeval uw pols en wordt voor behandeling naar het ziekenhuis gestuurd of gebracht:

Vaak komt u dan eerst terecht op de Spoedeisende Hulp afdeling (EHBO of SEH). Hier zal de dienstdoende verpleegkundige de eerste opvang doen en alle noodzakelijke gegevens opnemen.

Vervolgens wordt u door de poortarts (een arts-assistent in dienst van het ziekenhuis en werkzaam voor meerdere specialismen) of medisch specialist (traumatoloog, chirurg of orthopedisch chirurg) onderzocht.

Aansluitend worden er röntgenfoto’s en een behandelplan gemaakt. De Spoedeisende Hulp verpleegkundige zal dan de pols ingipsen door middel van een gipsspalk. Als de pols, onder plaatselijke verdoving, 'rechtgezet' moet worden, zal de verpleegkundige dit doen in samenwerking met de poortarts of medisch specialist.

Indien blijkt dat het gebroken bot in de pols door middel van een operatie moet worden vastgezet met plaat- en/of schroeven of pennen, dan zal de gipsverbandmeester in sommige gevallen aansluitend op de operatiekamer een gips komen aanleggen.

Als vervolg van een (eerste) behandeling komt u dikwijls op de gipskamer terug via het polikliniek spreekuur van de medisch specialist. Hier wordt de gipsspalk dan vervangen door een gesloten (circulair) gips. Aan het eind van de behandeling, als het bot is genezen, wordt het gips op de gipskamer weer verwijderd.

transparant_1 lege regel

  Soorten behandelingen

Gipskamer

Het is natuurlijk niet zo dat patiënten alleen voor botbreuken naar een gipskamer wordt gestuurd. Hier vinden ook andere soms zeer ingewikkelde behandelingen plaats. Bij rugaandoeningen worden vaak 'vaste' of afneembare kunststof corsetten gemaakt. Aandoeningen of letsel aan pezen of banden worden dikwijls behandeld met 'vaste' of beweegbare kunststof spalken. In sommige gevallen wordt er direct naar een beenamputatie een noodprothese aangelegd.

  

Ook wordt er door de gipsverbandmeester soms gewerkt met tape en bandages. Denk hierbij vooral aan letsels aan enkelbanden, breuken van sleutelbeen en ribben, letsels van achillespezen en banden van duim, vingers en pols. Tevens wordt er, als vervolgbehandeling bij breuken, gewerkt met zelfgemaakte braces (afneembare drukkokers om armen of benen, om het gebroken bot te ondersteunen en op zijn plaats te houden).

transparant_1 lege regel

  Inrichting van de gipskamer
De hedendaagse gipskamer lijkt veel op een goed ingerichte werkplaats. Vroeger werd er veelal alleen gewerkt met gips. Tegenwoordig wordt er voor diverse behandelingen gebruik gemaakt van kunststof materialen. Dit vereist een veilige en schone werkruimte voor zowel de gipsverbandmeester als de te behandelen patiënt.

  

Als u de gipskamer binnenkomt om te worden behandeld, dan ziet u dikwijls meerdere gipsbehandeltafels. Deze kunnen vaak elektrisch in hoogte en houding worden aangepast.Tevens kunnen ze worden omgebouwd voor diversen behandelingen zoals: been –bekkengipsen, gipscorsetten speciale arm- of beengipsen etc.

  

  Locatie gipskamer
De gipskamer van MMC is gelegen op locatie Veldhoven en is geopend op alle polidagen van 08.00 tot 17.00 uur. Hierin worden alle werkzaamheden verricht voor alle verwijzende medisch specialisten en hulpvragende afdelingen binnen het ziekenhuis.

  

  Informatie
Natuurlijk is niet alles te vernoemen en zijn er momenten en/of behandelingen waarover u toch meer of beter geïnformeerd wilt worden. In dat geval is het natuurlijk altijd verstandig contact op te nemen met uw behandelaar (medisch specialist, gipsverbandmeester, huisarts).

Naar boven

Gipskamer

Contact

Telefoonnummer gipskamer: (040) 888 62 00

‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp op locatie Veldhoven.
Telefoonnummer: (040) 888 88 11

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek chirurgie
(040) 888 85 50

Online afspraak maken
Maak een afspraak

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Onze keurmerken

Spatader- en vaatkeurmerk MMC

groen vinkje goede stomazorg mmc